Ești sănătos la cap?

Mental Health1- Tu ești sănătoasă la cap?

- Ce ți-a venit să faci asta?

- Nebună să fii să faci chestia asta…

- Doamne, ai luat-o razna complet!

Vi se par cunoscute? De câte ori le-ați auzit până acum? Eu de multe ori, doar că de obicei se refereau la riscurile pe care mi le-am asumat făcând diverse lucruri, și nu la faptul că aș fi, pe bune și cu acte, dusă cu pluta.

Dar articolul este despre altceva. Despre cum slăbim. Sănătos. Încet, dar sigur. Ghidați de un specialist.

Zilele trecute am avut o dispută cu o colegă referitor la motivul pentru care am apelat la nutriționist. Mi-a spus că e foarte simplu să slăbești atât timp cât faci sport și mănânci sănătos. Ceea ce da, poate fi foarte simplu, la prima vedere. Conform principiului “românii se pricep la de toate”, așa și cu nutriția asta. E atât de ușor pentru unii să dea din gură fără să știe fondul problemei…

Așa cum este foarte ușor pentru unii să-ți dea sfaturi în nutriție, că la asta suntem atât de pricepuți și atât de mulți, la naiba, din fotoliul lor de specialiști,  când ei sunt obezi. Ce încredere să am eu în oamenii aceia? La mine puterea exemplului a funcționat întotdeauna, de aceea verific întâi cu cine decid să lucrez. Există o grămadă de site-uri, de reclame și de persoane care-ți prezintă soluții minune și rețete miraculoase pentru orice. Luăm, complet inutil, medicamente cu pumnul. Te doare capul? Ia un Nurofen. Te doare burta? Dă cu Nurofen, că merge. Și tot așa…Nu citim prospectul, ne bazăm pe faptul că cineva de încredere ne-a recomandat ce să luăm și gata. Ce să mai spun de medicamentele de slăbit? Cum a apărut unul nou, hai să-l încerc, că poate de data asta funcționează, că până acum am dat banii degeaba. Normal că ai dat banii degeaba dacă ai făcut totul după ureche, bazându-te doar pe gura lumii și fiindu-ți frică să faci față unei discuții sincere cu tine însuți/însăți. Cum credeți că funcționează industria farma? Și oare de ce le merge atât de bine? În plus studii arată că ne îmbolnăvim singuri. Nu ne odihnim, nu mâncăm ce trebuie, nu facem sport în mod regulat, luăm medicamente aiurea, gândim negativ, nu credem în prevenție și apelăm la medici doar când, din păcate, e prea târziu.

Nu mă pot abține să nu menționez acele corpuri sculptate, pline de mușchi, care ne inspiră din sălile de sport sau revistele de specialitate… câte sunt 100% lucrate și câte sunt dopate cu tot felul de prafuri și de substanțe? Un corp de revistă nu arată, neapărat, sănătatea mentală sau interioară.

La mine e foarte simplu, am apelat la Gabriela Man pentru că m-am săturat să țin cure de slăbire care să nu funcționeze. M-am săturat să dau peste așa-ziși specialiști care-mi dau aceeași dietă pe care o dau tuturor celorlalți pacienți și care-mi spun să fac sport, mult sport. Aveam nevoie de un medic, de om care să înțeleagă nevoia mea din spate, să știe să-mi interpreteze fișa medicală, să fie alături de mine pe tot parcursul procesului, un om cu experiență atât ca medic nutriționist, dar și de viață. Un om care să mă motiveze. Problemele din cauza cărora mă îngrășasem erau rezolvate, deci puteam merge în etapa următoare.

Motivele pentru care ne îngrășăm sunt diverse. Dar la un simplu sondaj mulți oameni răspund că mănâncă emoțional. Oamenii își închipuie să se simt mult mai bine după ce mănâncă, refulează toate frustrările și supărările în mâncare, se răzbună pe propria persoană hrănind-o nesănătos și abuziv. Deci problema este, de fapt, una de minte, și nu de trup. Așa cum mintea le lipsește părinților care-și îndoapă copiii cu cartofi prăjiți și maioneză sau cu dulciuri de tot felul.

Citind acest articol mi-am dat seama că majoritatea oamenilor cu probleme de greutate au de fapt probleme în alte părți, pe care trebuie să le trateze înainte de a merge la un nutriționist. În cel mai bun caz nutriționistul le recomandă să apeleze la un psiholog, psihiatru sau coach care să-i ajute să depășească starea în care se află.

Mâncăm, bem alcool peste măsură sau ne drogăm nu ca să ne simțim bine, ci ca să acoperim niște goluri în viața noastră. Și aici nu mă refer la situațiile normale, ci la cazurile extreme (drogurile nu fac parte din situațiile normale). Apelăm astfel la soluția cea mai simplă, dar și cea mai proastă, ca să depășim momentele dificile din viață. Din păcate efectul este de foarte scurtă durată și ajungem, din nou, de unde am plecat. Și unde așa se adâncește groapa din care unii ies foarte greu, iar unii niciodată.

Oricât de dificil ne-ar fi să conștientizăm că avem o problemă, e bine să ne căutăm înainte să ne doară. Nimeni nu spune că toți trebuie să fim ca modelele din reviste, dar ne-ar fi mult mai bine să fim sănătoși. Putem fi sănătoși și fără pătrățele, nu? Din toate punctele de vedere. Din păcate de cele mai multe ori și pentru foarte mulți oameni psihicul este cel mai puțin important. Să nu uităm totuși dictonul “Minte sănătoasă în corp sănătos”, că nu degeaba a apărut. Să nu uităm că dacă suntem stăpâni pe cine suntem, ne cunoaștem foarte bine, ne înțelegem nevoile, putem face absolut orice, inclusiv ne putem înfrâna pornirile de a face ceva în defavoarea noastră. Iar dacă gândiți că o dată nu se pune, e complet greșit. Vă spun din proprie experiență că se pune și deja devine un precedent.

Acest articol nu este o reclamă. Aveți dreptul de a alege cu cine lucrați la schimbarea sau îmbunătățirea aspectelor care vă deranjează. Dar este un mare MULȚUMESC adresat Gabrielei Man pentru că înainte de toate am pus preț pe mine ca om.

Dacă mi s-ar cere să fac o recomandare ca și concluzie de final, aș spune-o acum cu tărie: echilibru. Echilibru în tot ce facem, măsură, prudență, atenție, interes și conștientizare. Dorința de a fi sănătoși cât mai mult timp posibil. Dă-ne, Doamne, minte… că de restul ne ocupăm! Cam așa ceva.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.